nieuws

Landelijke samenwerking scoort

Kansen zien in het gesnoeide cultuurlandschap en die ook daadkrachtig aangrijpen, dat kenmerkt de vijf samenwerkingspartners in het project Klasse Theater Uitjes. De Stilte is een van die partners. De afgelopen twee jaar wisten we ons gezamenlijke publieksbereik te vergroten met 10.000 jeugdige podiumkunstbezoekers. Voor 2015 staat het bijdragen aan de K van ‘kwaliteit’ in het landelijke programma ‘Cultuureducatie met kwaliteit’ op de agenda. In het cultuurveld gonst het al van de nieuwsgierigheid naar de ups en downs van Klasse Theater Uitjes. Wie wil weten hoe de toekomstplannen bijdragen aan de innovatie van de culturele sector moet 29 april vrijhouden als ‘must-attend’ netwerkdag in het Grand Theatre in Groningen.

Educatief bereik: 6.000 leerlingen | Vrij bereik: 500 bezoekers | Samenwerkingspartners: 5 jeugdgezelschappen | Overige partners: 1 theater, 1 dansgezelschap, 15 sponsoren/subsidiënten | Sector: Jeugdpodiumkunsten 

Goede start
De samenwerking pakt vanaf de start goed uit. In de vijf betrokken steden van Klasse Theater Uitjes – Amersfoort, Breda, Groningen, Sittard en Nijmegen – is het cultuuraanbod in één klap flink uitgebreid. Elk gezelschap kan 5 verschillende voorstellingen binnen 3 disciplines aanbieden aan scholen en cultuurcoördinatoren. Omdat het busvervoer op basis van sponsoring is georganiseerd, blijven de kosten van een theaterbezoek laag. Zo kan elke school, van ‘Groningen tot Lutjebroek’, voor een ‘prikkie’ naar de crème de la crème op het gebied van jeugdtheater, jeugddans en jeugdmuziektheater/opera.

Het wiel niet opnieuw uitvinden
De gezelschappen signaleren momenteel een inhoudelijke zoektocht op cultuureducatiegebied. Veel Icc’ers, educatieve instellingen en cultuurcoördinatoren weten nog niet goed hoe het begrip ‘kwaliteit’ ingevuld moet of kan worden; in de ogen van de Klasse Uitjes partners zijn ze het kwaliteitswiel opnieuw aan het uitvinden. De vijf jeugdgezelschappen hebben een grote expertise op het gebied van ‘cultuureducatie met kwaliteit’. Bovendien beschikken ze over een geheim wapen: de kracht van innovatie, die intrinsiek is aan mensen die werken in de creatieve niches die Nederland rijk is.  

Presentatie van eerste resultaten
Die innovatieve kracht zit in elk van ons en kan eruit gehaald worden met behulp van het ontwikkeltraject ‘Innoveren door te doen met behulp van Service Design’. Dit ‘CultuurOntwerp’ traject is ontwikkeld door Anne-Marie Kremer en Jonas Piet in samenwerking met Het Laagland. Het Loopbaanfonds Theater heeft het traject een subsidie toegekend. De eerste resultaten van deze innovatie-snelkookpan worden op 29 april in Groningen gepresenteerd. Op die dag zijn uiteraard ook de vijf jeugdvoorstellingen te zien die dit seizoen op tournee zijn: De Toverpiano, Vliegende Koe, Beet!, Spinder en Icarus. Meer informatie over Klasse Theater Uitjes is te vinden op www.klassetheateruitjes.nl.

 

07 apr 2017
14 mrt 2017
1 2 3 4 5 6 7 8 9